34-годишният Николай Русинов е заловен на аерогара София. Той се е прибирал с полет от Истанбул...

Арестуван е и вторият заподозрян за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина. 34-годишният Николай Ррусинов се е прибирал с редовен полет от Турция за България.

Тогава граничните власти са го разпознали и са го задържали. Той е в ареста за 24 часа и предстои да му бъде повдигнато обвинение.

Николай Русинов каца на летище София в десет без десет сутринта и минава през задължителна проверка на гранична полиция. Униформеният служител обаче веднага разпознава както лицето, така и името му. След справка в системата на МВР е потвърдено, че точно това е издирваният за убийството на Яна и Николай Русинов е арестуван.

Все още не се знае колко време Николай е бил в Истанбул, нито дали е бил там по работа, на екскурзия или се е укривал от българските власти. Той обаче работи във фирма за търговия с метали и често пътува именно за Турция, обясниха негови приятели. Служители на полицията казаха за \"Календар\", че Николай може би е очаквал ареста. На летището той е бил спокоен, не е оказал съпротива и дори не са му сложили белезници.

Русинов не е съдействал на полицията след това, отказал е да отговаря на въпроси за това какво се е случило през нощта на 8 юли, обясни директорът на столичната полиция. Единственото, което е поискал е да се свърже с адвокат Марин Марковски.

От прокуратурата все още не са повдигнали обвинение на Русинов. Не е изяснено и кой от двамата задържани е физическият убиец на Яна. Една от версиите обаче е, че Николай е правил секс с Яна в нощта на смъртта й. След това си е тръгнал и я е оставил сама в парка. Тогава при нея се е появил скитащият в Борисовата градина Пламен Трифонов, който е искал да я насили. Втората възможна версия е, че Яна е издъхнала в ръцете на Николай Русинов, а след това Пламен Трифонов е блудствал с тялото й. И от двамата мъже са намерени биологични следи – косми, отпечатъци и друг ДНК материал. За да се стигне до истината обаче и Николай Русинов, и Пламен Трифонов трябва да обяснят какво се е случило във фаталната нощ.

Валери Йорданов допълни и че най-вероятно и за Николай Русинов ще бъде поискана 72-часова мярка за задържане. След два дни пък Софийският апелативен съд трябва да реши дали другият арестуван – Пламен Трифонов, ще остане за постонянно в ареста.

Междувременно в социалната мрежа Facebook бе създадена група от приятели на Николай Русинов – \"Никола Русинов-Чеци не е убиец\". В нея се приканват хората да се присъденият, \"ако не бързат като Цветан Цветанов да има изкупителна жертва\". На профилната снимка е самият Николай Русинов, държейки на ръце малко дете. Групата наброява повече от 300 души. Приятелите му са организирали и подписка в социалната мрежа в негова защита.