Хората се доверили на примамлива оферта в сайт за колективно пазаруване...

В огромна схема за измама за стотици хиляди левове попаднаха близо 230 души от цяла България. Те се доверили на примамлива оферта в сайт за колективно пазаруване, която предлагала екзотична 7-дневна екскурзия до Малдивите и едноседмична почивка \"ол инклузив\" на гръцкия остров Корфу. Сред измамените има депутати и служители на Министерството на вътрешните работи. Те са изгорели с хиляди левове.  

В популярен сайт за колективно пазаруване в началото на юни пловдивска агенция-фантом публикувала двете атрактивни оферти. Те били на половин цена.

 

Едната предлагала за 350 лева на човек 7-дневна почивка \"ол инклузив\" на гръцкия остров Корфу, а другата - едноседмична екзотична екскурзия до Малдивите. намалението е било с 55% от реалната цената и така излизало по 999 лева на човек. Ваучерите от офертите светкавично били изкупени от 226 души.

 

Един от тях е и Симеон Пишманов. Бившият треньор по хандбал се доверил на сайта за колективно пазаруване, тъй като често купувал от него различни стоки и продукти. Едва седмица след като превел парите за екскурзията по банков път, разбрал, че е измамен.

 

\"Потърсихме офиса преди 3 дни, за да ни дадат информация за самото пътуване, за да започнем да се подготвяме. Трябваше на 3-ти септември да летим и се оказа, че офисът им го няма\", разказа Симеон Пишманов.

 

Освен въпросният сайт за колективно пазаруване, който се оказал подведен от туристическата агенция, и десетки други измамени потребители сигнализирали прокуратурата. Тя започнала разследване и установила, че не са направени съответните резервации на клиентите. Нямало е и купени самолетни билети за тях.

 

\"Това е може би първата такава голяма измама чрез сайтовете за колективно пазаруване\", обясни районният прокурор на Пловдив Галина Андреева.

 

Екип на \"Календар\" потърси фирмата, предлагаща атрактивните екскурзии. Офисът й се намира в центъра на Пловдив. От началото на месеца обаче той е заключен. Собственикът Георги Христов се издирва в момента от полицията, а неговият съдружник е задържан за 72 часа. Арестуваният е на 37 години и се казва Венелин Качаков, известен още като Венко Измамата.

 

20% от сумата на ваучера е постъпвала в сайта за колективно пазаруване, останалата част от парите е прибирала туристическата агенция. От сайта обещаха да компенсират измамените.

 

Според прокуратурата става дума за добре планирана измама в особено големи размери. Разследващите апелират всички потърпевши да подадат жалби. За този вид престъпление законът предвижда наказание от 1 до 8 години затвор.