Шефовете в повечето случаи възнаграждавали по-грубите и егоистични служители.

Ако сте мил и добър с колегите в службата, със сигурност ще си спечелите симпатиите им, но не и тези на работодателите. Когато стане дума за възнаграждения, началниците обичат да дават по-високи заплати на тези, които създават впечатление, че са отдадени на работата и не са особено любезни с равнопоставените им в офиса. Това е заключението от изследването на американски учени, публикувано от  авторитетния вестник \"Уолстрийт джърнал\".

Научен екип от университета \"Корнел\" в Ню Йорк стигнал до стряскащото заключение, че шефовете в повечето случаи възнаграждавали по-грубите служители, които се отличавали с егоистично поведение. Този извод бил направен на база статистически данни, събирани в продължение на 20 години. Разгледани били трудовите досиета на десет хиляди души. Те не били на една възраст, а професиите и заплатите им били различни. 

При проучванията били взети предвид и качествата на работника - дали той е мил и приятен на работното място. Същевременно на 460 студенти по икономика и бизнесадминистрация била поставена задача да си представят, че са ръководители на отдел човешки ресурси в дадена фирма. Предоставили им данните на потенциални служители. Те трябвало да решат, кого от тях да назначат на работа. Оказало се, че  кандидатите, описани като приятни и мили, по-рядко получавали назначение от фиктивните началници. От мъжете се очаквало да покажат по-твърд характер. Що се отнася до дамите - предпочетени били тези, които се престрували на ангажирани в работата и обсъждали колегите си зад гърба им.