Директорите признават, че за да се вместят в бюджетите си, икономисват от продуктите...

В 70 % от детските градини в Пловдивска област  децата ядат нездравословни храни. Това установи проверка на Регионалната здравна инспекция. Вместо в менюто да има задължителните риба, млечни продукти, плодове и яйца, на децата се дават повече тестени изделия, мазни храни и полуфабрикати.

Като всеки родител, чието дете ходи на детска градина и Мария Сребрева иска 4-годишният й син да се храни здравословно в градината, която посещава.

Директорите признават, че за да се вместят в бюджетите си, икономисват от продуктите. Порционът на едно дете, на ден е 2.30лв. Сумата е недостатъчна и за това често се правят компромиси с качеството на храната.

На много места сезонните плодове се заменят с цитрусови. Учудващо е, че от  менюто са изключени традиционните за българската кухня леща и бобови храни, констатирали са здравните инспектори.

В правомощията на Здравната инспекция е само да изготви препоръки към детските заведения, но не и да ги задължи какво точно да има в храната. До края на септември се очаква Здравното министерство най-после да изготви наредба за здравословното хранене, която да обхване децата в различните възрастови групи.

Още по темата – във видеото.