Има няколко лесни упражнения, с които да установим дали сме загубили концентрация...

Една от честите причини за катастрофи на дълъг път е заспиване на шофьора  зад волана. Има няколко лесни упражнения, с които да установим дали сме загубили концентрация и пътят ни е унесъл.


Неконтролируемо затваряне на очите, клюмане на главата и несвързани мисли. Не помним пътя, по който сме минали през последния половин час. Дори и само един от тези признаци означава, че сме загубили концентрация и имаме нужда от сън.


Вместо да караме по-бързо, специалистите съветват да отбием и да поспим. Нито кафето, нито енергийните напитки могат да помогнат в такава ситуация., особено ако караме по магистрала и пътят е еднообразен.


Затова преди да седнем зад волана, трябва да сме сигурни, че сме спали поне 8 часа. Не е препоръчително и дългото шофиране след работния ден. Тогава организмът ни има нужда от сън, а в същото време се опитваме да се съсредоточим в пътя повече от обикновено. Затова и най-рисковите часове за шофиране, с най-много регистрирани катастрофи, са между 4 и 6 сутринта и 1 и 3 следобед.


А ако все пак разчитаме на кафето, за да ни ободри, трябва да имаме предвид, че то започва да ни действа половин час, след като сме го изпили.


В 13 области днес е обявен жълт код заради очаквани високи температури. За да се избегнат пътни инциденти, в следобедните часове ще бъде забранено движението на камиони по главния път Е-79 към границата с Гърция.