През второто тримесечие на годината броят на безработните се е увеличил значително...

През второто тримесечие на годината броят на безработните се е увеличил значително, по данни на Националния статистически институт. Без препитание са почти 370 хиляди души. Как да си намерим работа и какво ни предлагат бюрата по труда?
 
Иван е съкратен вчера. В първия си ден на безработен той вече идва да се регистрира в бюрото по труда. В бюрото, където той търси работа има 300 свободни места. Повечето са за учители и продавачи. Търсещите работа са над 4800.

Иван разказва, че съкращението му е във връзка с вътрешни преструктурирания. В такива случаи регистрацията на трудовата борса трябва да става най-много 7 дни. Там се отива с документ за самоличност, сертификат за завършено образование и трудова книжка. Най-много месец след това ще имате среща с трудовия посредник, който ще се грижи за връзката ви с работодателите и ще ви показва свободните работни места, които отговарят на вашите изисквания.

В повечето случаи хората си намират работа за около 3-4 месеца.

По последни данни на националната статистика в положението на Иван са 11.2% от хората. Безработицата при мъжете е по висока – 12.2%, докато при жените без работа са 10%. Над една четвърт от безработните са младежи на възраст от 15 до 24 години.  Хората, които стоят без работа повече от година са близо б210 хиляди.

И още по темата – във видеото.