Най-често подрастващите питат за личните си отношения, конфликти с близки и приятели, както и секс

Близо 200 деца на ден търсят помощ и съвет на горещата телефонна линия 116 111. Координаторите в телефонната централа разказват, че най-често подрастващите се обръщат към тях заради личните си отношения, конфликти с близки и приятели, любовта и секса.


Тема номер едно за подрастващите е тази за любовта и секса. Цели 45% търсят отговори и на въпросите за безопасния секс и сексуалната си ориентация. В 17% от случаите децата звънят на горещия телефон за съвет как да постъпят в заплетена житейска ситуация в приятелския си кръг.


Най-малко деца се обаждат по въпросите, свързани с училище. Въпреки това, и по време на лятната ваканция се намират притеснени ученици, на които предстоят поправителни изпити.


Процентът на децата, жертва на насилие е сравнително малък, но предизвикателството за хората в телефонния център е огромно, когато чуят разтреперания глас на дете.


В част от позвъняванията децата се обаждат разтревожени и изплашени. В такива моменти търсят най-вече морална подкрепа и съвет от по-възрастен човек, който не е техен родител. Понякога на телефона звънят и родители с подобна молба.


Координаторите на свободната за деца телефонна линия съветват както възрастните, така и подрастващите да не спират да общуват по всяко време и по всички теми.