Според Министерството на транспорта това ще ограничи корупцията при изпитите...

От края на септември листовките за шофьорски изпит ще се проверяват от специално куфарче. То е комбинация от компютър и четец. Времето, което ще му отнема да провери решена листовка е 15 секунди. Според Министерството на транспорта това ще ограничи корупцията при изпитите.
 
Кандидатат-водачите вече ще отговарят три теста с общо 45 въпроса, вместо на 60 както беше до сега. Тук идва и новият момент - проверката на изпита ще става веднага с помощта на електронно куфарче.

При новите листовки възможните отговори ще бъдат повече от един. Всеки тест ще съдържа различни казуси. Изпитът ще е с продължителност 45 минути, а минимумът, нужен ни за да преминем успешно теорията ще бъде 87 точки.

\"Изпитът е проведен при напълно прозрачни условия, възможността за намеса преди, по време, или слез изпита е премахната и знанията на кандидатите биват оценявани реално в този процес\", заяви Валентин Божков - изпълнителен директор на ИА \"Автомобилна администрация\".

С новата система комплект листовки ще струва 9 лева, като в тази сума е калкулирана и стойността на електронната система.

\"Чрез въвеждането на тази система ще се реализират икономии от почти 300 хиляди лева, тоест оттук нататък листовките, които ще се ползват ще са в рамките на 45 хиляди лева годишно\", обясни транспортният министър Ивайло Московски.

Въпреки похвалата, че спестява, се оказва, че министерството увеличава цената на теоретичното препитване. Така от 12.50 лева тя скача на 20 лева.

Според автоинструкторите, цената на курсовете няма да се вдига, стига да няма ново поскъпване на горивата.

Изцяло електронен изпитът ще стане от началото на следващата година. Тогава кандидатшофьорите ще отговарят на въпросите с помощта на таблети, а не както досега - с лист и химикалка.