Производството на биотор от червени калифорнийски червеи става все по-популярно у нас...

Производството на биотор от червени калифорнийски червеи става все по-популярно у нас. Годишно се произвеждат близо 5 хиляди кубически метра от тази смес, което е достатъчно за наторяването на над 15 хиляди декара земя.

Вяра и Станислав са едни от първите ентусиасти. Вече 5 години фамилията инвестира усилия и средства, за да наложи този нов за страната ни екологичен тор. Започнали са със скромната инвестиция от 2 хиляди лева. В момента фермата в добричкото село Полковник Минково разполага с над 4 хиляди квадратни метра работна площ.

Интересното при калифорнийския червей е, че се възпроизвежда изключително бързо. От едно яйце на тези животинки се излюпват 20 червея.

Сместа за наторяване се получава от изпражненията на червеите. Поставени в специални легла, те се засипват постоянно с оборски тор. Пласт по пласт червеите постепенно изяждат оборския тор и изхвърлят полезния за земеделието материал. Цикълът се повтаря цяла година.

За тази година Вяра и Станислав очакват продукция в размер на близо 2 хиляди кубични метра биотор. Печалбата за бизнеса – над 30 хиляди лева - се реинвестира.

Засега значителна част от екологичния продукт се изнася извън България. Тенденцията важи за всички ферми в бранша. Именно за това стопаните са създали сдружение, което обединява техните интереси и следи за качеството.

50 литра биотор у нас се продават за около 15 лева. Доколко той е ефективен говори царевицата в близост до фермата, която гони по височина овощните дръвчета в околността.

В село Полковник Минково оборският тор отдавна не се изхвърля. Кравите в района целогодишно изхранват популацията от червеи на Вяра и Станислав и превръщат неприятния ароматен отпадък в екологичен продукт.