очно в 12 на обед три града - София, Варна и Добрич, обединиха сили срещу шистовия газ...

Поредни протести срещу добива на шистов газ у нас. Точно в 12 на обед три града - София, Варна и Добрич, обединиха сили - стотици излязоха на улицата с плакати и скандираха срещу решението американската компания \"Шеврон\" да проучва находища в североизточна България.


Дотук се стигна след като през юни правителството даде зелена светлина на компанията \"Шеврон\" да търси шистов газ в България. Тогава министърът на икономиката и енергетиката обясни, че на този етап екооценка не е необходима, защото това са само проучвания, а не реален добив. Новината обаче предизвика масово недоволство.


Министър Трайков беше категоричен, че до замърсяване на водните басейни и почвата не може да се стигне, тъй като химикалите се вкарвали по-дълбоко от нивата на водоносните пластове на скалите.


Противниците на идеята пък контрират с пример – само преди два месеца Франция забрани със закон добива на шистов газ чрез метода \"хидравличен удар\". 


Ако се стигне до добив на шистов газ у нас, именно това ще е методът, по който той ще се извлича. Чрез хидравличния удар милиони литри вода, пясък и над 200 различни химикала се напомпват под високо налягане под земята, така че да се освободи газ, затворен в дълбоки геоложки слоеве.


В някои случаи обаче химикалите и газът проникват в подпочвени слоеве с питейна вода и я замърсяват. Протестиращите поискаха  мораториум върху използването на технологията \"хидравличен удар\".