Интересът към предстоящия президентски вот е относително слаб...

Според последното социологическо изследване едва половината от българите са сигурни, че ще гласуват на предстоящите президентски избори. Данните са на Института за социални изследвания и маркетинг.

 

Според изследването основните претенденти за стола на \"Дондуков\" 2 са трима – Росен Плевнелиев, Меглена Кунева и Ивайло Калфин.

 

Изследването е направено само в София и големите областни градове и показва политическите нагласи в тях. В анкетата не са включени малките градове, както и селата.

 

Резултатите, според Института за социални изследвания, сочат, че интересът към предстоящия президентски вот е относително слаб.

 

Едва 49. 6% от хората в столицата и големите градове са казали, че със сигурност ще пуснат бюлетина на 23 октомври. Почти една пета от българите пък все още се колебаят кой е техният фаворит за стола на \"Дондуков\" 2.

 

Тази дилема не стои пред 20% от българите в големите градове, защото те са сигурни, че няма да гласуват. Според МБМД тепърва предстои и да се избистрят ясните политически настроения и нагласи.

 

Към момента хората в големите градове са твърде разколебани по въпроса от коя партия трябва да е следващият президент.

 

Макар и с малко обаче, сред кандидатите на преден план излиза името на Росен Плевнелиев. 32.7% от хората в големите градове казват, че биха избрали него. На второ място се нарежда Меглена Кунева с 15.7% от анкетираните, а на трето е Ивайло Калфин с 12.3%.

 

Така стигаме и до въпроса за кого ще гласуват хората ако се стигне до балотаж. Между Росен Плевнелиев и Ивайло Калфин жителите на големите градове избират строителния министър. Той е фаворит и ако излезе на балотаж с Меглена Кунева, сочат данните на МБМД.