Пловдив разполага вече с най-модерния център за лъчева терапия.

Край на дългото и мъчително чакане, на което бяха подложени хиляди онкоболни в Южна България. За да получат животоподдържащото лъчелечение, досега те разчитаха на единствения работещ линеен ускорител в Пловдив. От днес обаче в клиниката по лъчева терапия функционира и още един апарат. Той е най-модерният у нас и не уврежда здравите тъкани и органи на пациентите. С него вече отделението ще лекува два пъти повече онкоболни.

140 онкоболни всеки ден се нуждаят от лъчева терапия. Досега едва половината от тях успяваха да минат през линейния ускорител и то след дълго чакане. Шарлота Андонова е една от тях. Жената всеки ден пътува от Асеновград до Пловдив.

От днес не само Шарлота, но и останалите онкоболни ще бъдат по-спокойни. Не само, че няма да чакат дълго и да треперят къде да отидат, когато единственият апарат се развали, но и ще получават по-добро лечение. Тази възможност им дава новият свръхмодерен линеен ускорител, който с оптимален туморен контрол, така че да облъчва само болните органи, без да поразява здравите тъкани.
 
Новият апарат струва близо 3 милиона и 900 хиляди лева. Милион и 700 от тях е дала държавата. Останалото е платила болницата. След като ускорителят го има, онкоболните попитаха здравния министър - има ли пари за вечно липсващите лекарства.

Отговорът е парите са осигурени. Те са с 10% повече от миналата година. Разчетите ни към средата на годината показват, че са изразходвани около половината, т.е. ние имаме реално увеличение. Цените в никакъв случай не са се вдигнали глобално при преминаването на търговете. Това заяви Стефан Константинов - министър на здравеопазването.

На свой ред финансовият министър успокои, че до края на годината няма да има фалирали болници.

След като  Пловдив  разполага вече с най-модерния център за лъчева терапия, виждането на Здравното министерството е такива да бъдат направени в София и Варна.