Това показва социологическото изследване на агенция \"Медиана\"...

Само 14 % от българите смятат, че изборите ще бъдат честни. Това показва социологическото изследване на агенция \"Медиана\". От юли до септември се е увеличил и броят на българите, които се страхуват да кажат за кого ще гласуват на изборите.


1/4 от интервюираните в социологическото проучване на \"Медиана\" казват, че свободната изява на политическите им убеждения, може да им донесе неприятности.


23 % от анкетираните отговарят с „да\" на въпроса страхувате ли се, че може да имате проблеми заради политическите си убеждения? За сравнение през юли този процент е бил 14%.


Според социолога Кольо Колев най-ясно това личи в малките населени места.


В анкетата си социолозите са питали хората дали предстоящите избори ще бъдат честни. Отговорилите с \"да\" са 14 %. Най-голям процент от интервюираните – 34 на сто, обаче смятат че изборите няма да са честни.


На въпроса, ако изборите за президент бяха сега, избирателите подреждат по следния начин предпочитаните от тях кандидати: пръв с 29% е Росен Плевнелиев, следван от Ивайло Калфин и Меглена Кунева с по 21,9% и 14%.


След тях са Румен Христов, Волен Сидеров и Красимир Каракачанов.


За Атанас Семов и Алексей Петров днес биха гласували между един процент и процент и три десети. Почти 24 процента от хората признават, че не биха гласували за никой от кандидатите.

 

Във всички избирателни секции в Кюстендил ще бъдат монтирани камери, за да се гарантира честността на изборите. Камерите ще бъдат поставени на отдалечено място от стаичките за гласуване, така че да не се нарушава тайната на вота. Видео наблюдението ще обхваща работата на комисията и достъпа на гражданите до избирателната секция.