Според Световната здравна организация най-много страдаме от сърдечни заболявания, рак, диабет и инсулт...

Четири болести са причина за половината от смъртните случаи в България. По данни на Световната здравна организация, най-много страдаме от сърдечни заболявания, рак, диабет и инсулт.

Според лекарите, основната причина да се стигне до сърдечни и белодробни болести, да се развие диабет или рак, е тютюнопушенето. Въпреки това, 42 процента от хората у нас пушат. Други причини за разпространението на тези болести са наднорменото тегло, стреса, както и липсата на физическа активност.

Най-ефикасният начин да следим състоянието си са профилактичните прегледи. Оказва се, обаче, че повечето от нас посещаваме личен лекар само, когато не се чувстваме добре.

Ако пропуснем преглед веднъж, санкцията е 50 лева. С всяка следваща нараства. Лекарите, обаче обясниха, че и това не е достатъчно, защото глобата е по-скоро на хартия.

Друг проблем е, че на преглед ходят предимно пациенти в зряла възраст. Младата възраст, обаче е най-подходящото време да се диагностицира дадено заболяване навреме. А колкото по-рано започне лечение, толкова по-малки ще са и последиците за организма.

Подробности – във видеото.