Разгневено множество от около 2000 души подпали всичките къщи и автомобили на Цар Киро...

Най-малко 127 души бяха арестувани в Пловдивско сред размириците в село Катуница, където разгневено множество от около 2000 души подпали всичките къщи и автомобили на Цар Киро.

Кирил Рашев, по-известен като Цар Киро, и семейството му бяха изведени от Катуница. Единият от имотите е на покойния му син. Вторият от имотите е преотстъпен на другия му син, а третият е на внука му Йорго.

Бунтът избухна след като снощи 19-годишен младеж бе прегазен от микробус. При протестите почина още едно 16-годишно дете. Къщите и масивните огради са напълно унищожени. Преди това беше запалена и т.нар. лятна резиденция на Кирил Рашков на 3-4 километра от Катуница и къщата на сина му в селото. Футболни фенове нахлуха в двора на къщата му. Те хвърляха камъни и коктейли \"Молотов\" и крещяха \"Убийци\". След това запяха българския национален химн и се оттеглиха. Полицията и жандармерията, които бяха заобиколили къщата, се опитваха да успокоят феновете, но не използваха помощни средства. Главният секретар на МВР Калин Георгиев се опитваше да преговаря с протестиращите, но без успех.

Пет редици жандармерия бяха обградили къщата на Цар Киро – Кирил Рашков в село Катуница. Жандармеристите бяха в пълно бойно облекло с каски и щитове, имаше и камион с вода за борба с безредици.

Към протеста се присъединиха и членове на ВМРО, които поставиха плакати пред дома на Рашков срещу Цветан Цветанов. Те го питаха: \"Цветанов, кого пази жандармерията\"? Главният секретар на МВР Калин Георгиев пристигна по нареждане на премиера Бойко Борисов, който призова случаят да не се политизира и че е криминален.

\"Ще стоим тук, докато не ги изселят\", казват хора от Катуница. Имало е конфликт между фамилията на Цар Киро и бащата на блъснатото момче. В селото казват, че шофьорът, който е предизвикал катастрофата не е от Катуница, а е бил специално нает от Столипиново. Припомняме, че снощи 19-годишен младеж бе прегазен от микробус \"Форд\", докато разхождал кучето си. Според очевидци автомобилът връхлетял върху момчето и го влачил няколко метра, после избягал в неизвестна посока. Пострадалият бил откаран в болница, където по-късно е починал.

Минути след разигралата се трагедия на местопроизшествието започнаха да се струпват множество разгневени хора от селото. Афектираната тълпа успяла да преодолее полицейския кордон, навлязла в имота на К.Р. и започнала да унищожава имуществото му. Една от къщите в двора била запалена умишлено.

В хода на разследването полицаите установили шофьора - С. Й. /55г./, криминално проявен от Пловдив и микробусът, причинил пътния инцидент. Шофьорът бе арестуван вчера.

Задържани са и шестима мъже – четирима, возели се във \"Форд\"-а, а другите двама от колата, блъснала двама мъже и ранила трима полицаи.

На входа в Пловдив откъм Катуница 10 патрулни коли с миниум 50 полицаи спираха и проверяваха колите, които се връщаха в града сред размириците в селото. Спрени били над 30 коли с младежи. Повече от пътуващите били пускани, но колите и лица, будещи подозрения, са били отклонявани встрани за внимателна проверка.

Започнали са производства за установяване на деяниятя, извършени от задържаните. Продължава работата по издирването на още извършители на хулигански прояви. На място е окръжният прокурор на Пловдив Иван Даскалов, който ще прецени какви обвинения ще бъдат повдигани на хулиганите.

Няма пострадали.