Тя е дъщеря на юриста и предприемач от Габрово Петър Русев, имигрирал в Бразилия през 30-те години на 20-ти век...

63-годишната Дилма Вана Русеф е 36-ият президент на Бразилия и първата жена, заемаща този пост в историята на 7-мата икономика в света.

 

Тя е дъщеря на юриста и предприемач от Габрово Петър Русев, имигрирал в Бразилия през 30-те години на 20-ти век.

 

Дилма Русеф разказва, че е била типичното бразилско момиче. Мечтаела за кариера като балерина, но по време на военния режим през 60-те години разбрала, че призванието й е друго.

 

Участва в партизанската съпротива и ръководи обир на 2,5 милиона долара от сейфа на губернатор, смятан за символ на корупцията. През 1970 година е арестувана, измъчвана и хвърлена в затвора за 3 години.

 

След излизането си на свобода завършва икономика и поема по пътя на политиката. Година след падането на диктатурата става икономически секретар в общинския съвет на Порту Алегре.

 

След това се присъединява към Партията на труда на президента Луис Игнасио Лула да Силва, който й поверява Министерството на мините и енергетиката през 2003 година.

 

Русеф започва програмата \"Светлина за всички\", чрез която прокарва електричество до над 2,4 милиона домове в най-затънтените кътчета на страната. В края на 2010 година печели убедително изборите за държавен глава на 200-милионна Бразилия.

 

Сред основните й приоритети са премахването на крайната бедност в страната, подобряването на здравеопазването и образованието и поддържането на икономическа стабилност и ниска инфлация.