В Чехия безработните роми ще трябва да работят за общините...

Има ли проблеми с ромското население и какви са начините за интеграцията на малцинствата. За това говориха на срещата си в прага премиерите на България и Чехия.

 

Идентичните проблеми на България и Чехия с интеграцията на ромското население извадиха малко полезен опит и съвети. Своята система за решаване на проблема чешкото правителство ще започне да реализира още от началото на следващата година.

 

Ако ромите са безработни, тогава безвъзмездно те ще трябва да работят за общините. Ако не отработят определените часове, няма да получават социални помощи, обясни чешкият премиер

 

Чешките роми няма да получават помощи и ако децата им не ходят редовно на училище. В България образованието като част от интеграцията също било на водеща позиция, според премиера Борисов.

 

Освен проблемите с ромската интеграция, премиерите на България и Чехия поговориха и за външна политика. По също толкова коментираната тема - Шенген, Чехия заяви пълната си подкрепа и се изненада от действията на някои европейски страни, които са против присъединяването ни.

 

Според чешкия премиер Петър Нечас страната ни е вложила достатъчно финансови средства в изпълнението на изискванията за влизане в Шенген.

 

Общи виждания двамата премиери имат и за еврозоната. Както ние, така и чехите засега се въздържат от прогнози за дата на присъединяване заради неясното бъдеще на еврото.

 

Относно двустранните отношения на България и Чехия, Нечас определи страната ни като изключително важна за чешките инвеститори. И в този ред на мисли двамата премиери дадоха знак, че проблемите и неразбирателствата около компанията ЧЕЗ скоро вероятно ще бъдат разрешени.