Дискусия в \"Здравей, България\" за сурогатното майчинство...

Калина Крумова, депутат от ПП \"Атака\", внесе в Народното събрание проектозакон, който да регламентира и да легализира сурогатното майчинство.


Според Петър Вълков от Граждански форум за защита на децата и семейството теоретично погледнато законът е написан добре, но аргументът му да е против е, че детето ще има три майки – генетичната, тази, която ще го износва и социалната, която ще го отглежда. Така детето може да се изправи пред криза на идентичността. Нарушава се и емоционалната връзка майка-дете, твърди Вълков.


Доц. д-р Велина Тодорова от Института за държавата и правото към БАН подчерта, че тя не е против закона, но трябва да се уточнят някои въпроси като този какво се случва с жените, които износват. В целия разговор липсва мнението на детето, каза Тодорова.


Ние също уважаваме правото на детето да знае произхода си, но само ако родителят прецени да го съобщи, обясни Калина Крумова. Законът посочва, че поръчващата майка е майката, подчерта депутатът от \"Атака\".


Радина Велчева, председател на Фондация \"Искам бебе\", заяви: \"Всичко, което сега говорим, се развива пред очите на жени, които са родени без матки или са им отстранени. Аз като човек с репродуктивен проблем имам правото да бъда родител\".

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си