Какво е важно да знаем за утрешния вот?

Какви сигнали за нарушения са постъпили в деня за размисъл в Централната избирателна комисия (ЦИК) информира говорителят на комисията Ралица Негенцова. Към този час във всички 11 807 секции в страната са доставени изборните книжа и те са готови да функционират нормално. В Пирдоп обаче има изчезнали 1000 бюлетини.

 

В момента се печатат нови бюлетини, като ЦИК промени техническите защити на бюлетините за този вид избори в община Пирдоп. Така, ако някой опита да гласува с изчезналите бюлетини, те няма да бъдат валидни, обясни Негенцова.

 

За разлика от жителите на големите градове, голяма част от хората в малките населени места все още не са наясно как ще гласуват. Такъв е случаят във Врачанско. На повечето места ще гласуваме с три бюлетини - за президент, общински съвет и кмет на община, а в по-малките населени места и с четвърта бюлетина за кмет на кметство.

 

За да се зачете гласа ни, трябва да отбележим в квадратчето срещу избраника знак \"Х\". Добре е той да не излиза от квадратчето и да е написан със син химикал. Преди да се влезе в тъмната стаичка, взимаме бюлетините, които са разгънати и на тях комисията поставя печат. Вторият печат се поставя, след като сме гласували преди да пуснем бюлетината в урната.

 

Когато излезете от тъмната стаичка, ще имате две урни, в които да пуснете бюлетините си - едната е за избор на президент и вицепрезидент, а в другата урна се пускат бюлетините за избор на общински съветници, кмет на община и кмет на кметство. Ако в бюлетината сме отбелязали знак, различен от хикс, не сме писали нищо или сме зачеркнали второ квадратче, бюлетината се брои за недействителна.

 

На излизане от тъмната стаичка трябва да сгънем бюлетината, защото ако се види за кого сме гласували, вотът ни ще се анулира. Той няма да се вземе предвид и в още един случай – ако недвусмислено се установи, че гласоподавателят е снимал вота си. Ако сгрешим и сложим хикса в друго квадратче, имаме право на втора бюлетина.

 

Студентите и учениците могат да гласуват за президент в населеното място, в което учат. Нужно е освен документ за самоличност и заверена книжка до подпишат декларация, че няма да гласуват на друго място.

 

Хората с увреждания могат да заявят и в деня на изборите желание да гласуват в подвижна урна. Заявки ще се приемат на телефон 02 843 53 56 и на интернет адрес www.dnes-bg.org. Хората с влошено зрение имат право на придружител в тъмната стаичка. Един човек обаче не може да е придружава повече от двама избиратели.