До края на 2014-та, акцизът върху природния газ и метана трябва да стане 9 процента.

След 5 часови преговори, социалните партньори постигнаха съгласие върху някои от най-оспорваните точки в проектобюджета за следващата година.

Минималната заплата и пенсиите ще бъдат увеличени, но не от началото на 2012, решиха правителство, синдикати и работодатели. И още - държавата ще обложи с акциз природния газ и метана.

За минималната работна заплата трите страни се договориха размерът й да се повиши с 20 лева от 1 април.

За бюджетните заплати промяна не се предвижда, обяви Дянков. Повече пари, обаче ще бъдат заделени за работниците от спешната помощ.

Със сигурност постигнахме съгласие с министър Дянков, че 15 милиона лева ще отидат в спешната помощ за допълнителни заплати и увеличения, увеличение в системата на Агенцията за социално подпомагане и социалните домове, колкото е нужно в рамките на 10-12 процента, заяви Пламен Димитров от КНСБ.

Освен за тях, добра новина има и за пенсионерите, - всички пенсии ще бъдат увеличени. Тепърва обаче ще се решава от кога и с колко. Увеличението ще е възможно, тъй като в проектобюджета са заложени около 240 милиона лева повече за пенсии.  И още - до края на 2014-та, акцизът върху природния газ и метана трябва да стане 9 процента. В момента такъв акциз няма. Освен на автомобилните горива, според изчисленията, това ще доведе и до поскъпване на парното.

Финансовият министър обясни, че част от другите теми са останали за обсъждане. За следващите дни остава да се уточни срокът, върху който ще се определят майчинските, болничните, както и обезщетението за безработица.