Най-добре платени са хората, които създават и разпространяват информация или творчески продукти...

С 6 лева е намаляла средната работна заплата само за три месеца. Ако през юни средно сме получавали 710 лева, през септември доходът пада на 704. Това сочат данните на националния статистически институт.

 

Най-добре платени са хората, които създават и разпространяват информация или творчески продукти, или се занимават с далекосъобщения. Средното възнаграждение при тях през последното тримесечие на годината е 1558 лева.

 

В сравнение с миналата годината хората, които се занимават с тези дейности, са увеличили дохода си с 275 лева. Това обаче е един от секторите, в които през последното тримесечие на 2011-та са заети сравнително малко служители – 62151 души.

 

Най-много заети има в сферата на преработващата промишленост - малко над 496 хиляди души. Средното възнаграждение при тях също се е увеличило – от миналата година с 40 лева, и в момента хората от този бранш получават 611 лева.

 

Най-малко пари взимат служителите, които се занимават с административни и спомагателни дейности. През септември средната заплата в този сектор е 448 лева.