Със 113 лв. трябва да покриваме битовите си нужди, а с 123 да успеем да се нахраним...

Линията на бедност се определя според това колко калории трябва да поема възрастен човек на ден.

 

Според сметките от 236-те лева, одобрени от правителството, със 113 трябва да покриваме всякакви битови нужди, а с 123 да успеем да се нахраним през месеца.

 

Пресметнато е, че всеки трябва да приема по 2700 килокалории на ден, за да оцелее. Какви и колко хранителни продукти обаче могат да се купят със 123 лева на месец.

 

Решихме да приемем 9 продукта като основни за всяко домакинство. Изчислихме, че максимумът, който могат да си позволят хората с доходи, колкото линията на бедността, включват 20 хляба на месец при условна цена от 1 лев.

 

Ако приемем, че килограм свинско струва 7 лева, това означава, че за месец може да се купят 5 кг. Останалите пари отиват за сирене, кисело мляко, най-необходимите зеленчуци – домати и краставици, варива и плодове.

 

Всички останали необходими продукти като кайма, кашкавал или прясно мляко не намериха място в нашия списък на жизнения минимум.

 

В допълнение към тези сметки ще добавим също, че след приспадане на всички удръжки минималната заплата пада дори под тази линия на бедност. Тоест – за да си купим тези продукти, трябва да добавим още поне 9 лева.