Кой и как трябва да гарантира адекватната родителска грижа в такива семейства?

Зрители на \"Здравей, България\" ни сигнализираха, че тримесечно бебе на техни съседи е починало в следствие на родителска небрежност, а институциите не са взели необходимите мерки това да не се случи.

 

Тримесечното бебе е починало на 24-ти ноември в дома си, в квартал \"Горубляне\". По думите на майката, която се лекува от наркозависимост, детето е боледувало от бронхопневмония. Но съседите на Десислава твърдят, че детето е починало след поредния скандал между нея и бащата, който също е наркозависим.

 

Майката е арестувана за 72 часа, след което е освободена. Преди инцидента обаче съседите са подали няколко сигнала до полицията и до Дирекцията за социално подпомагане в \"Младост\", като са разказали, че детето се отглежда в неподходящи условия и сред ежедневни скандали. 

 

След първия сигнал социални работници са посетили адреса и са преценили, че детето се отглежда в нормални условия, но че действително е подложено на риск.

 

Каква е причината за смъртта на детето ще стане ясно от проверката на прокуратурата.

 

Кой и как трябва да гарантира адекватната родителска грижа  в такива семейства  - гледайте от разговора в \"Здравей, България\" с д-р Емил Грашнов, ръководител на метадоновата програма към Центъра за психично здраве и Желяз Андреев, основател и директор на терапевтична програма \"Ново начало\".