При едно от спечелените дела е придобито имущество за 1.8 млн. лв. от знакова фигура...

\"За 2011 година бюджетната издръжка на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, бе 5 милиона лева. За същата година сме отнели имущество на стойност над 9 милиона лева, което е два пъти повече от бюджетната издръжка. Това са решения, които са окончателно потвърдени. За решенията, които Комисията е спечелила на първа и втора инстанция, става дума за 15 милиона лева\".

 

Така председателят й Тодор Коларов коментира в \"Здравей, България\" обвиненията, че Комисията струва повече на държавата, отколкото получава от отнемане на незаконно придобито имущество. Коларов се похвали, че и тази година започва добре.

 

\"През първите 15 дни на 2012 година вече имаме спечелени две дела за имущество за около 2 милиона лева. Единият случай е доста значим и за 1.8 милиона лева. Става въпрос за лице, оперирало на територията на Северозападна България и разпространявало наркотици. Извършвало е и тежки престъпления през 90-те години – изнудвания, сплашвания и рекет. Успял е и да прехвърли имуществото на трети лица\", обясни още Коларов.

 

Той обаче не пожела да назове име. На въпрос на водещия дали става въпрос за Валери Дебелия, Коларов отговори единствено \"няма да кажа не\".

 

Относно работата на Комисията председателят й обясни, че за да може да отнеме едно имущество, е необходимо преди това лицето да е с влязла в сила присъда.

 

\"Когато не се чака такава присъда на лицата, но те имат имущество, което надхвърля обяснимите доходи, тогава би трябвало комисията да има повече правомощия. В момента нямаме такива и трябва да изчакаме да има нещо започнато срещу лицето от полицията или прокуратурата и да изчакаме след това присъдата му, за да се намесим\", допълни Коларов.

 

Затова и той предлага да се разшири дейността на Комисията – тя да може да действа в както в случаите, когато е сезирана от прокуратурата и МВР при тежки престъпления, така и в тези, при които има нарушения от административни характер.