\"Мечта на всеки мореплавател е да е в Тихия океан\", казва мореплавателят Христо Велков...

Пътешественикът Христо Велков обиколи света за три години със своята яхта и взе приза за първи български околосветски мореплавател. Тази сутрин той гостува в \"Здравей, България\", за да разкаже повече за пътешестването си.

 

\"Преживяването е голямо предизвикателство и не е лесно да се направи. Видях страшно много красота и хармония у хората\", сподели Христо Велков.

 

Според него във всеки човек е заложено да иска да види как другите хора живеят и как изглежда светът извън неговия собствен.

 

От 20 години той живее в Брюксел. Първо започва да плава в Северно море. За околосветското плаване тръгва от Турция и пристига в Австралия.

 

Разстоянието, което Христо Велков преплава, е около 18 хиляди морски мили, или 35 хиляди километра, от които около 5000 мили преплава сам в Тихия океан.

 

\"Мечта на всеки мореплавател е да е в Тихия океан, защото там е много различно. Вануату е един от островите, на които прекарах по-дълго време. Населението му е едно от най-щастливите в света\", разказа още пътешественикът.

 

Той сподели, че едно от местата, което го е разочаровало най-много, са Карибите.

\"Природата там е красива, но страшно грозна е историята с робството, тъй като местните хора са отдалечени от корените си\", споделя Христо Велков.