Арабската лига поиска международната общност да окаже натиск върху Дамаск...

Арабската лига поиска серия от реформи в Сирия за прекратяване на насилието. След среща в Кайро, продължила 5 часа, Организацията настоя до два месеца да бъде формирано правителство на националното единство с участието на опозицията. Преди минути обаче стана ясно, че Дамаск отхвърля предложенията.

 

Арабската лига поиска международната общност да окаже натиск върху Дамаск. Организацията настоя двете страни да прекратят кръвопролитията, отнели живота на повече от 5 хиляди души. В изявление след срещата в Кайро, Лигата поиска президентът Асад да делегира повече правомощия на вицепрезидента, да започне диалог с опозицията до две седмици, а до два месеца да формира ново правителство на националното единство.

 

Арабската лига изрази готовност да се ангажира в подготвянето на многопартийни избори в Сирия и да осигури за тях наблюдатели. Организацията съобщи, че засега не предвижда военна интервенция, а ще търси подкрепа за новия си план от Съвета за сигурност на ООН. Късно снощи Саудитска Арабия обяви, че изтегля своите представители от наблюдателната мисия на Лигата в Сирия.

 

Причината е, че страната е нарушила поетите ангажименти около мирната инициатива. В същото време обаче организацията смята да удължи мисията с още един месец, но изтеглянето на саудитските наблюдатели поставя под съмнение работата й.