Мерките са необходимо условие, за да бъде дадена зелена светлина на следващо финансиране...

Политическите лидери, подкрепящи управляващата коалиция в Гърция, постигнаха споразумение в последния момент по мерките за икономии, които поиска от тях тройката инспектори от Европейския съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд.

 

Мерките са необходимо условие, за да бъде дадена зелена светлина на следващо финансиране на страната.

 

Съобщението за постигнатото споразумение дойде само часове преди срещата тази вечер на финансовите министри от еврозоната. От канцеларията на премиера Лукас Пападимос бе разпространено съобщение, в което се потвърждава, че е постигнато споразумение с така наречената тройка.

 

Коалиционните партньори в гръцкото правителство трябваше да договорят намаляване на заплатите на бюджетните институции с 20%, орязване на пенсиите и съкращаването на 15 хиляди служители от обществения сектор.

 

Гърция очаква спасително финансиране в размер на 130 млрд. евро. Постигането на споразумение бе потвърдено и от председателя на Европейската централна банка Марио Драги, който е разговарял по телефона с гръцкия премиер Лукас Пападимос.

 

Междувременно в знак на протест синдикатите свикаха нова 48-часова обща стачка в петък и събота. Тя ще е втората за по-малко от седмица.