Каква храна ядем?
От днес Българската агенция по безопасност на храните започва засилени проверки на луксозните ресторанти в цялата страната. Успоредно с това продължават и акциите в по-малките търговски обекти за хранене. Вероника Димитрова беше на една от тях.
Правим проверка на обект в Студентски град, в който се продават дюнери. Минути по-късно експертите откриват първите нарушения.
\"Установихме, че липсва етикет на картофите, няма документ за произход, качество, годност и безвредност\", обясни Теодора Христова, експерт към ОДБХ.
Експертите установяват, че и други продукти не се съхраняват правилно. Освен това препоръчват на собствениците на обекта да сменят оборудването. Ръждата по хладилните съоръжения също трябва да бъде отстранена, тъй като така хигиената е занижена, допълни още експерт Христова.
Изводът от проверката - неправилно съхранение на продуктите, липса на документи, нужда от ремонт и подмяна на оборудването. На собственика ще бъде съставен акт за установяване на административно нарушение и ще му бъде направено предписание.
Как протече цялата проверка – вижте във видеото.