Гръцкото правителство обсъжда финализиране на реформите...

Гърция е избегнала кошмарен сценарий. Това заяви финансовият министър на страната, след като беше постигнато споразумение с Международния валутен фонд и Европейския съюз за отпускане на още 130 милиарда евро финансова помощ. По думите на министъра, това е най-важната сделка в следвоенната история на Гърция. 

На среднощно заседание, гръцкото правителство обсъжда промяна на законодателството и финализиране на реформите, поискани от международните кредитори. Те настояват за бюджетни съкращения за повече от 3 милиарда евро и мониторинг от представители на Еврозоната. Сега парламентът има малко повече от седмица, за да одобри поредния пакет от мерки за избягване на фалита и излизане от еврото. Очаква се вотът да бъде утре.

В знак на протест, синдикатите свикаха днес поредната обща стачка. Появиха се опасения, че Атина ще стане сцена на нови изблици на насилие, подобни на тези миналата седмица. Проучвания на общественото мнение показват, че две от партиите в управляващата коалиция, ще претърпят огромна загуба на предстоящите през април парламентарни избори. Крайнодесните и крайнолевите партии, които се противопоставят на финансовите съкращения, ще са най-големите победители на вота, смятат социолози.