Плоча от римската епоха и колона от 14-15 век излязоха изпод руините в харманлийското село Бисер.

Плоча от римската епоха и колона от 14-15 век излязоха изпод руините в харманлийското село Бисер. Тепърва предстои местните историци да направят проучване на района, за да търсят сведения за живота на предците на пострадалите от наводненията хора.

Месец след опустошителното наводнение багерите в Бисер продължават да се борят с руините. Вече са разчистени половината терени. Изненадващо изпод някогашния свинарник на баба Митра хората открили колона от турски некропол. Десетилетия наред ценната историческа колона е служела за комфорта на животните. Стопанин на обора бил бащата на баба Митра.

Оказа се, че подобни исторически артефакти в селото не липсват. Само на метри от новооткритата колона, на селския площад от години лежи друга подобна. Доста по-интересна от историческа гледна точка е друга находка. Това е плоча от римско време.

„Тя е открита в дигата, което вече прави много по-голям периметъра на търсене, което ще трябва да бъде предприето. Някъде от землището на селото е – не знаем от къде", обясни доц. Тодор Спиридонов – директор на Исторически музей - Харманли.

Плочата е била част от голяма обществена сграда. Тепърва предстоят задълбочени проучвания в района. Представител на музея ще присъства и на строителството на новите къщи в Бисер. А след възстановяването на селото, местните се шегуват, че ще развиват туризъм. Докато това стане обаче посещения из разрушените имоти правят роми, които събират каквото им попадне.