Разговор по темата в \"Здравей, България\"...

Промените в закона, направени в четвъртък, не са толкова за премахване на високите бонуси, а по-скоро премахват класа за прослужено време. Това заяви в „Здравей, България\" Янаки Стоилов – депутат от \"Коалиция за България\".

 

Парламентът реши бонусите на чиновниците да бъдат ограничени до 30 на сто от заплатите им. Това е записано с промени в Закона за държавния служител.

 

Това обаче според Янаки Стоилов означава, че съотношението 70:30 е за средствата по Фонд „Работна заплата\" в съответното ведомство, не е пропорцията в индивидуалното възнаграждение.

 

Нямам обяснение как Стоилов изчислява. Никой не е казал, че в едно ведомство всички ще вземат едни и същи заплати. Слагаме таван на бонусите, категорична е Юлия Колева, депутат от ГЕРБ. Допълнителното възнаграждение трябва да е не повече от 30 на сто от заплатата, подчерта тя.

 

„От средствата за работна заплата\", уточни Янаки Стоилов. По думите му това е величина, която събира средствата на много служители в едно ведомство и допълнителното възнаграждение всъщност не трябва да надхвърля 30 на сто от тази обща сума.

 

Всяка година има Закон за държавния бюджет, в който са разписани бюджетите на отделните ведомства. С един текст в този закон може да се допълни, че средствата от Фонд „Работна заплата\" като обща сума не могат да надхвърлят средствата от миналата година, предлага Стоилов. И второ – всяко допълнителните елементи при възнаграждението на служителя да не може да надвишават 20-25% на годишна основа заплата, която той получава, подчерта депутатът от „Коалиция за България\".

 

Това, което служителите са получавали като голямо допълнително възнаграждение извън заплатата, е резултат от промени извън Закона за държавния служител, уточни Юлия Колева.