Над 300 милиона лева повече сме дали за лекарства заради сбърканата система...

Здравният министър Стефан Константинов не е получил нито един сигнал от Здравната каса за кризата с цените. Това обясни самият той в предаването \"Здравей, България\".

 

Министърът очаква от Здравната каса предложения за нормативни промени при наредбата за цените на медикаментите и обещава да ги приеме безусловно.

 

Високите цени на лекарствата от позитивния списък у нас са резултат от лош модел на ценообразуване, смята директорът на болница \"Св. Иван Рилски\" д-р Дечо Дечев. По думите му това е заложено в действащата от 2009 година насам наредба 10 на здравното министерство.

 

„За три години българското общество - Каса и пациенти - са дали над 300 милиона повече, отколкото преди това\", обясни той.

 

В началото на 2011 година касата е предложила промени в наредбата, които да намалят цените на лекарствата, изцяло или частично плащани от ведомството, обясни Станимир Хасърджиев от Надзорния съвет на институцията. 

 

„Тогава, в края на 2010 и началото на 2011 Здравната каса е направила предложение как да се даде този механизъм и по какъв начин цените на лекарствата да бъдат върнати до нивата си през 2009 година\", подчерта Хасърджиев.

 

Според него вина за безкрайното протакане на преговорите по наредбата има здравното министерство: „Според това, с което разполагам, кореспонденцията е между доктор Нели Нешева и лично министъра на здравеопазването, доктор Константинов. Знам само, че неговият подпис стои под писмата, които връщат тези наредби\".

 

„Подписът е мой, но вижте и съгласувателните подписи. Аз не мога да знам как една промяна в нормативния акт ще се отрази на конкуренция, на ДДС или не знам какво още\", каза Стефан Константинов.

 

Той обясни, че дългата кореспонденция не засяга цените на лекарствата. Освен това, Касата не е предупредила за каквито и да било проблеми: „Нека веднага да ни изпратят текстовете такива, каквито те искат да бъдат. Аз гарантирам, че едно към едно ще бъдат публикувани от министерството, защото такъв е законът\", подчерта министърът.

 

Премиерът Бойко Борисов даде едноседмичен срок на здравния министър да реши кризата с медикаментите. Стефан Константинов обясни, че повечето несвършена работа ще бъде наваксана. А промените в наредбата за лекарствата могат да бъдат факт до месец.