Кого и как ще помилва новата Комисия по помилване към президента?

След скандалите с помилванията по време на двата президентски мандата на Георги Първанов и Ангел Марин беше създадена нова Комисия по помилване към президента.

„Цялостният състав на комисията работи по нов начин. Идеята на вицепрезидента от самото начало беше заявката и ангажимента на институцията да бъдат различни този път\", заяви в „Здравей, България\" Ива Пушкарова – председател на Комисията по помилване към президента.

На първо място, за първи път президентската институция се ангажира с щат. Председателят вече е щатната връзка между институцията и състава на комисията, разясни Ива Пушкарова.

На всеки три месеца ще има аналитична справка, която ще представя какво е било направено през изтеклия отчетен период, ще се дават пресконференции.

„В началото обаче  предвиждаме този период да бъде по-къс поради големия брой молби, които постъпиха при нас. Предвиждаме това да бъде месечен период\", уточни още председателят на комисията. Тя допълни, че постъпилите молби към началото на март, заедно със заварените са 584.

„Нормално е, когато се сменя държавният глава, да има повече молби. Това са нови хора, очаква се те да разбират милостта по нов начин\", допълни Ива Пушкарова.

„Онези лични данни, които се елемент от казуса, са защитени от закона за личните данни. Те могат да бъдат разкрити само със съгласието на лицето. Без неговото съгласие могат да бъдат разкрити само инициалите на лицето, обща информация за случая, но с внимание към интереса на трети лица\", поясни още гостът в студиото.

Още по темата – във видеото.