Няма да дам 6 млн. лева за луксозен приют, категорично заяви столичният кмет...

Да отпадне възможността да се отглеждат бездомни кучета, без те да са прибрани в дома на стопанина - за такава законова промяна ще настоява кметът на София Йорданка Фандъкова, съобщи самата тя в ефира на предаването „Здравей, България". Предложението идва, след като 88-годишният професор Ботьо Тачков беше нападнат и жестоко нахапан от глутница кучета в столичния квартал "Малинова Долина".  

 

Градоначалникът обясни, че много хора официално заявяват, че ще се грижат за бездомни животни, но те всъщност остават на улицата. Това били така наречените кучета под надзор. Европейският пример сочи, че един човек обикновено поема опеката над най-много максимум две четириноги. В България обаче имало случай, в който жена се водела отговорна за 114 кучета.

 

„Законът не трябва да позволява подобна псевдо грижа", категорична бе Фандъкова.

 

Тя не посочи точната сума, на която възлизат компенсациите, изплатени от общината на пострадали граждани, но заяви, че цифрата е солидна.

 

Кметът каза още, че изграждането на приют за бездомните кучета е необходимост. За него обаче няма да бъдат платени 6 млн. лева, както сочат появили се в последно време слухове.

 

Фандъкова разкри , че е поискала облекчаване на изискванията за отглеждане на животни в приют, поставени от Министерството на земеделието. Това щяло да гарантира по-ниската стойност на проекта, без да се пренебрегва хуманното отношение към кучетата. Ще се приспиват само болните и агресивни четириноги.

 

„Според европейските стандарти приютът не трябва да бъде луксозен. Искам разрешение в него да бъдат настанени, не 500, а 800-900 кучета. Дневната порция храна на всяко от тях ще струва около 50 стотинки", поясни градоначалникът.

 

Тя се похвали с факта, че е успяла да спре корупцията в общинското предприятие „Екоравновесие". Вследствие на взетите мерки бюджетът му е намален значително до около 800 000 лева, а шефът му е задължен да дава ежемесечен отчет за това какво е свършено и колко пари са похарчени.

 

Цялото интервю с Йорданка Фандъкова вижте във видеото.