88-годишният професор Ботьо Тачков е в изключително тежко състояние след тежка операция...

След като в сряда беше нахапан от улични кучета, професор Ботьо Тачков е в изключително тежко състояние. Мъжът беше приет в Клиниката по реанимация, анестезиология и интензивно лечение на ВМА. В резултат на големия шок е получил и тежка сърдечна криза.

 

Професор  Ботьо Тачков е един от най-известните българи в Америка. Работил е на Уолстрийт, във външното министерство на Съединените щати, в Световната банка и в ООН. Вчера следобед бил нападнат от глутница от 15-тина кучета.

 

Доц. Николай Младенов от ВМА съобщи, че операцията е траела седем часа. Пострадалият е с масивни разкъсни наранявания на мускулите, долните и горни крайници и на лицевия скелет. В момента пациентът е в състояние на апаратно дишане, обезболен, в състояние на сън. Поради травмите има и голяма кръвозагуба. Степента на инвалидност ще се разбере в последващите месеци.

 

Няколко часа след инцидента патрули на общинското предприятие "Екоравновесие" тръгват да търсят глутницата. Стрелят с упойващи стрелички по две от кучетата, но животните избягали със стреличките и не са заловени.

 

Екипите на общината се връщат тази сутрин. Когато две жени от близка кооперация заключват глутницата във входа на блока си и не позволяват кучетата да бъдат приспани и прибрани. Все пак до момента от "Екоравновесие" обявиха, че са прибрали едно куче от мястото на инцидента, за което се твърдяло, че е тартор на глутницата.

 

В столичния квартал „Малинова долина" се води война. Война между хората и кучетата. Само седмица преди тежкия инцидент две животни са били намерени одрани живи в градинка в този квартал.

 

Попитахме в общинското предприятие „Екоравновесие" какво ще направят за да спре войната в квартал "Малинова долина"

 

Д-р Манол Нейков, директор на "Екоравновесие" заяви, че са длъжни да хванат всички тези кучета, които, за съжаления, трябва да бъдат подложени на евтаназия.  

 

След вчерашния инцидент кметът на София - Йорданка Фандъкова коментира, че граждани от кв. "Малинова долина" са хранели цяла глутница улични кучета със сурови кокали. Тя коментира проявата като недопустима и ако някой наистина иска да се грижи за животните - нека ги вземе в дома си.

 

Фандъкова настоя в Наредбата за бездомните кучета да бъдат заложени санкции при неспазването на изискването да не се хранят уличните. Предишният Общински съвет не успя да приеме Програмата за овладяване на проблема с бездомните кучета. Този път столичният градоначалник се надява, че тя ще бъде приета бързо заедно с това  изискване.

 

Репортер:  Христо Калоферов


Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.