Законно ли беше отменянето на дебатите по искания от опозицията вот на недоверие към правителството?

Ние сме длъжни да отидем на работа винаги, когато имаме пленарно заседание и когато имаме заседание на комисиите. Вчера имахме предварително гласувано решение за провеждане на извънредно заседание с една единствена точка в дневния ред – дебати по внесения вот на недоверие срещу кабинета на премиер Борисов  по темата АЕЦ „Белене". 

Това заяви за „Здравей, България" зам.-председателят на Парламентарната група на ГЕРБ – Искра Фидосова, а поводът бе въпросът на водещия дали е имало изобщо смисъл депутатите да отидат на работа вчера, 23-ти април.

Припомняме ви, че на 23-ти април парламентът заседава извънредно. Заседанието беше свикано преди великденската ваканция на депутатите, за да се проведат дебатите по вота на недоверие срещу правителството, заради спирането на проекта АЕЦ „Белене".

Дебати обаче нямаше да има, тъй като депутатите от „Атака" се отказаха от подписите си. Така, процедурата се провали, защото само подписите на БСП не са достатъчни. Въпреки това обаче депутатите се събраха, тъй като по процедура, извънредно заседание на парламента може да се отмени само от пленарния състав, който го е свикал.

„Ние сме длъжни, когато има внесени 48 подписа, в седемдневен срок да свикаме заседание. Вчера бяхме длъжни да дойдем и не беше вярно това, което каза господин Корнезов, че няма такъв казус досега. Има такъв казус. Това е определение номер 1 по едно конституционно дело от 93-та година", обясни Искра Фидосова.

Тя допълни, че тогава шестима народни представители са си оттеглили подписа по един проект на решение и че хипотезата е същата като при настоящия случай.

Конституционният съд казва изрично, че съществува възможност за оттегляне на подписи. В мотивите си конституционният съд казва, че народен представител може да се подпише и да си оттегли подписа. След като са оттеглени подписи на тези народни представители, ако те паднат под 1/5 или 48, ще има липса на оправомощен субект. Ние вчера Имахме един негоден предмет и наистина нямахме проект на решение, който да гласуваме", поясни Фидосова.

ГЕРБ искаше да има дебат вчера, заключи зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ.

Още за промените в Наказателния кодекс по отношение на отвличанията и коментара на Искра Фидосова в „Здравей, България" може да видите във видеото.