Сред най-заинтересованите да се прикрият нарушенията бил Румен Овчаров...

 

Прокуратурата трябва да повдигне обвинения срещу виновниците за беззаконията, извършени при разработването на проекта за АЕЦ „Белене". Това заяви в ефира на „Здравей, България" председателят на Демократи за силна България (ДСБ) Иван Костов.

 

„Вече три проверки показаха, че договорите за изграждане на централата са незаконосъобразни. Има драстични нарушения, а нанесените щети са огромни и са за сметка на българския данъкоплатец", коментира Костов.

 

Той каза, че не знае точната сума, на която възлизат загубите от „Белене", но разкри, че само консултантът по проекта е получил 173 млн. лева от Националната електрическа компания (НЕК). Тя не разполагала с тези средства и ги взела назаем.

 

„Не е луд този, който яде баницата, а този, който я раздава", иронично коментира Костов.

 

Той изрази съжаление, че управляващите не са се вслушали в съветите на сините да започнат проверки на проекта още преди три години.

 

„ГЕРБ са заинтересовани от това да разкрият нарушенията, ако са убедени в собствената си коректност", допълни съпредседателят на Синята коалиция.

 

Той коментира още, че един от хората, които най-упорито ще се опитват да прикриват нередностите, е бившият енергиен министър Румен Овчаров.

 

„Той искаше да се покаже пред съветските другари, а всички ние бяхме статисти в този спектакъл", добави с усмивка Костов.

 

Навлизайки в политическата тема, той разкри, че ДСБ и СДС са в процес на преговори за укрепване на Синята коалиция като „траен съюз".

 

В името на по-добрия стандарт на живот у нас, в парламента десните щели да настояват управляващите да кажат „не" на вдигането на акциза на дизеловото гориво.

 

„Цените трябва да се защитават от злоупотреба с господстващо положение, което се среща в редица сектори у нас и това унищожава работни места", заключи Костов.