Пред Нова телевизия от електрокомпанията категорично опровергаха тези твърдения...

Лидерът на ДСБ Иван Костов предупреди в „Здравей, България", че НЕК може да изгуби преносната си мрежа, тъй като дружеството я е заложило срещу заема за АЕЦ „Белене". Пред Нова телевизия от електрокомпанията категорично опровергаха тези твърдения - мрежата не е залагана. Изпълнителният директор Иво Лефтеров съобщи, че след последните преговори банките кредитори са дали съгласие да се удължи заема. Ще се намерел и начин да се платят дължимите 55 милиона евро в края на май.

 

За да започне да плаща на руската страна за оборудването на „Белене", при предишното правителство електрическата компания взе кредит от 250 милиона евро от консорциум от шест банки, воден от БНП Париба.

 

Преди дни икономическия и енергиен министър Делян Добрев съобщи, че в края на май НЕК трябва да върне 55 милиона евро – пари, които компанията няма. И ще се платят от БЕХ. 

 

Според Иван Костов обаче има риск НЕК да загуби ел. мрежата.

 

„Много ми е странно как ще загуби НЕК ел. преносната си мрежа – нищо не е залагано – той е без обезщетения – няма какво да загубим", каза
Иво Лефтеров – изпълнителен директор на НЕК.

 

Така или иначе, заемът ще бъде покрит и ще се удължи с една година.

 

Костов предлага и друг начин да набавянето на 55-те милиона лева: „Само фирмата на консултанта Богомил Манчев, „Лорлик Парсънс", ако не се лъжа, е получила 173 млн. За консултация. От НЕК. Най-хубаво е да ги върне, тъй като НЕК не може да обслужва кредита от „Париба", който в момента би трябвало да капитализира 55 млн. лихва, най-добре е той да върне, поне част от тези пари. Да покрият поне лихвата, да не се капитализира, да не тежи на дружеството. Но оставете го него. Не е луд този, който яде баницата, важно е този, който я е раздавал", подчерта Костов.
Иво Лефтеров обаче не потвърди, че Богомил Манчев е взел тези пари: „Не мога да го коментирам консултанта Богомил Манчев... Звучи ми странно – ние плащаме на компании".

 

Репортер: Нели Тодорова