Млекопреработватели са против подготвената от земеделското министерство наредба за специфичните изисквания...

 

Млекопреработватели обявиха, че са категорично против подготвената от Земеделското министерство наредба за специфичните изисквания към млечните продукти. Според тях, текст в документа ограничава производството. От бранша са категорични, че ако спорният текст бъде приет от правителството, ще заведат дела за умишлено съсипване на бизнеса.

 

Според новата наредба,  продукти само от мляко  и с растителни мазнини  вече  няма  да могат да се произвеждат в една и съща мандра.  Целта е така да бъдат пресечени опитите успоредно с истинското мляко, сирене и кашкавал да се произвеждат продукти, които не са изцяло млечни. От бранша обаче  са на друго мнение.

 

Според млекопреработвателите новите изисквания  ще поставят фирмите в невъзможност да обслужват кредитите си и ще оставят много хора на улицата. Само в тази мандра  ще трябва да бъдат освободени повече от 20 души.

 

Гражданите също са на мнение, че не това е решението на въпроса. Млекопреработвателите ще настояват  за отмяна на спорния текст в наредбата или ще търсят правата си  в съда.

 

 Репортер: Анелия Петрова