Водата му съдържа елетролити, а млякото помага в борбата с ХИВ-а...

Кокосовото олио, вода, ядка и мляко – елементите на плода на кокосовата палма, са източник на редица полезни съставки. За тях и благотворното им влияние върху човешкия организъм разказа в ефира на предаването „На кафе" д-р Мария Папазова.

Тя обясни, че кокосовото олио е обявено за най-полезната мазнина в света.

Лауриновата киселина, намираща се в кокосовото мляко, помага на организма да се бори с бактериите, които предизвикват херпес, грип и дори ХИВ.

Кокосовата ядка може да се консумира сурова или изсушена и съдържа желязо, манган, фосфор, витамините В и С, много фибри и важни за организма мастни киселини. Някои от тях са лечебни и се съдържат и в майчината кърма.

Кокосовата вода пък е източник на електролити. Те представляват група от три минерала – натрий, калий и хлор, които превеждат електричеството в организма, за да може той да поддържа всички жизнени функции. Водата се препоръчва за болни от жълтеница, хора с камъни в бъбреците, акне, дребна шарка, слънчеви изгаряния, горещи вълни, сърбежи и диабет.

Кокосовата вода се образува като палмата смуче подпочвена вода в продължение на девет месеца, филтрира я през целия си дънер чак до клоните и я складира във вътрешността на кокосовия орех.

Още за полезното действие на кокосовия орех вижте в „На кафе" в сайта Nova Play.