Обещата помощ беше спряна, но се отпуснаха други пари за обслужаване на гръцкия дълг...

 

Еврозоната блокира отпускането на един милиард евро от обещаната помощ за Гърция на фона на дълбоката политическа криза, в която изпадна страната след проведените предсрочни избори. Ново решение по казуса се очаква най-рано в понеделник, за когато е предвидена среща на финансовите министри от фискалния съюз. Фондът обаче даде зелена светлина за изплащането още днес на други 4,2 милиарда евро за Атина. Сумата ще бъде депозирана в специална сметка, предназначена за обслужването на гръцкия дълг.

 

Гърция няма нужда от оставащия един милиард преди юни и той ще бъде изплатен в зависимост от нуждите на финансиране на страната, посочи в изявление Европейският фонд за финансова стабилност.

 

Експерти коментират, че много страни са обезпокоени от случващото се в Гърция, където опитите за съставяне на правителство завършват с неуспех вече няколко дни и искат да пратят предупредителен сигнал. Да се замрази изцяло отпускането на спасителен заем, означава еврозоната да си изстреля куршум в крака, защото това са пари, които са от полза на кредиторите. Това ще бъде лош сигнал за гърците и за пазарите, допълват специалисти.