Няма да се проведе по график и изпита за външно оценяване за седмокласниците...

Решението на Министерството на образованието да отложи матурата по предмет по избор и изпита за външно оценяване за седмокласниците в Перник е прецедент и било много тежко за взимане. Това каза в ефира на „Здравей, България" министър Сергей Игнатов.

Той заяви, че не смята, че експертите от ведомството не са закъснели с оповестяването на новината, че изпитите в най-силно засегнатия от труса град няма да се проведат в сряда.

„През целия ден се правеха анализи и затова чак вечерта оповестихме решението си. Преди това обиколихме местата, където имаше големи струпвания на хора, които не смееха да се приберат по домовете си", обясни министър Игнатов.

Въпреки прекараните тежки нощи и факта, че голяма част от жителите на миньорския град спаха в колите си, в сряда сутрин все пак имало ученици, които се явили на местата за провеждане на матури и изпит за външно оценяване.

„Служителите на министерството ще извършат необходимата подготовка, за да се проведат отложените матури следващия вторник - 29 май. Изискванията и мерките за сигурност ще бъдат същите", гарантира Игнатов. Той допълни, че изпитът за външно оценяване на седмокласниците ще се проведе в понеделник - 28 май.

Той бе категоричен, че очаква резултатите от препитванията да са добри. И призна, че не смята, че самият той би се справил със задачите, поставени на зрелостниците на проведената в понеделник матура по български език и литература.

„Не съм правил теста и се съмнявам, че бих могъл, защото трябва да се върна в училище да потренирам", сподели Игнатов.

Цялото интервю с министъра вижте във видеото.