Много перничани не се престрашиха да нощуват в домовете си...

В ранния следобед в сряда бедственото положение в Перник беше отменено.


Как обаче премина нощта в Перник и успяха ли хората от най-засегнатия от силното земетресение район да се отърсят от страховете си?

Репортерът на Нова – Данаил Глишев, който остана през цялата нощ в Перник, потвърди, че последвалите по-леки трусове през изминалата нощ са  били усетени в миньорския  град.

„Това по никакъв начин не промени обстановката, тъй като някои хора изкараха нощта в колите си, други се прибраха, принудени от дъжда, защото не разполагаха с лични автомобили", допълни Данаил Глишев.

Повечето от жителите на Перник, които застанаха пред камерата на Нова ТВ вчера вечерта, потвърдиха, че ще изкарат нощта извън домовете си заради страха, породен от труса със сила 5,8 по Рихтер.

„След земетресението вчера, критичната точка беше събирането на пълната информация. Осем екипа работеха в целия град, общините и селата. Информацията днес в 08.00 се дава в систематизиран вид, за да може да изградим стратегията за извършване на спешни и неотложни ремонтни дейности по всички сгради, без които нормалния живот не може да функционира", заяви зам.-кметът на Перник – Михаил Михайлов.

Той допълни, че почивните дни ще бъдат използвани за възстановяване на  базата.

Зам.-кметът припомни, че в двуседмичен срок гражданите могат да подават сигнали за щетите в техните домове.

Вчера късно вечерта в Перник пристигнаха премиерът Бойко Борисов и министрите Лиляна Павлова, Сергей Игнатов и Симеон Дянков. Те са се срещнали с областния управител и с кмета на града.

Все още се търсят вариантите, по които ще бъде оказана помощ на пострадалите, тъй като Пернишката община все още събира информация какви са щетите.

 

Жители от най-силно засегнатите от труса райони в миньорския град споделиха пред камерата на Нова, че сами поправят покривите на сградите, в които живеят. Хората отстраняват разместените тухли, които могат да паднат, и разстилат найлони, за да ги предпазят те от дъжда.

Перничани обаче се оплакват, че докато през домовете им минат членовете на комисията, оценяваща щетите, валежите „могат да ни удавят".

 

Коментара на Бойко Борисов, който преживя с перничани един от последвалите по-леки трусове – вижте във видеото.