Решението е взето снощи при посещението на Борисов в Перник...

Матурите и изпитите за седмокласниците в Пернишка област се отменят, съобщи още премиерът Бойко Борисов. Решението е взето снощи при посещението на Борисов в Перник, както и на министрите Лиляна Павлова и Сергей Игнатов.

 

Вместо пълни класни стаи с ученици на изпит, днес в Пернишката априлска гимназия „Симеон Радев" има паднали мазилки и огромни пукнатини по стените. Изпитите в училището бяха отменени заради опасностите за децата след трусовете в града. Учениците обаче разбраха в последния момент, че матурата и външното оценяване се отлагат.

Крайното решение било взето късно снощи след обиколка на премиера Бойко Борисов и някои от министрите в кабинета в пострадалите училища.

„До това решение не се стигна лесно. Беше доста инфарктен деня. Аз като образователен министър защитавах ноу хау-то на системата. Премиерът обаче защитава интересите на хората. Имахме много тежък диалог", заяви по-рано днес за "Здравей, България" образователният министър – Сергей Игнатов.

Според Милена Дамянова - зам.-министър на образованието, е била създадена оптимална организация, за да разберат учениците за промяната.

Седмокласниците в Перник и областта ще се явят на изпит по математика в понеделник, а във вторник матура ще държат дванайсетокласниците там. За всички останали зрелостници в страната изпитният маратон започна в 6.30 сутринта, когато в Министерството на образованието се изтегли варианта на матурата.

Абитуриентите можеха да избират измежду 13 предмета, като най-желани се оказаха зрелостните изпити по география, английски език и философия.

Два часа по-късно беше изтеглен и вариантът по математика за седмокласниците. Те решаваха тест от 20 въпроса и трябваше да се справят с още 4 задачи.

И днес изпитният ден протича при засилени мерки за сигурност.

Репортер: Георги Георгиев