Сините трябваше да търсят обединение, а отговорните за наудачите да си отидат, депутатът...

Ситуацията в десницата е парадоксална. Това, което направи новоизбраният за временен председател Борис Марков, беше най-голямата услуга, която можеше да се направи на Иван Костов. В момента в очите на хората „командирът" изглежда загрижен за единството на дясната коалиция. Това заяви в студиото на "Здравей, България" синият депутат Едвин Сугарев.

 

„Синята коалиция" не трябваше да се разпада, ако искаше да поддържа шансовете си, а да промени генерално своя формат, включително и своите лидери", заяви Сугарев. И допълни, че СДС трябвало просто "да търси обединителен конгрес с условието фигурите, които са отговорни за досегашните неудачи на партията, да отидат в политическа пенсия". Вместо това обаче десницата прибрала при себе си "лицето, което я разцепи, без да се признае, че ДСБ е един провалил се проект".

 

Все пак подозренията на Сугарев са, че в следващия парламент няма да влезе нито едната, нито другата партия. Според изследване на „Алфа рисърч" от този април, едната партия има 1,8%, а другата - 2.2%, т.е. необходимият минимум за влизаме в управлението.

 

„Точно толкова, колкото им трябва, за да оцелеят, само че СДС не беше направено, за да оцелява", коментира Сугарев.

 

Той заяви още, че Иван Костов е големият комплекс на Бойко Борисов.

 

На въпрос на водещия на „Здравей, България" дали десницата ще стигне до нулата, за да се мобилизира, Сугарев заяви, че това е абсолютно вярно, но за целта са необходими и други хора.

 

Синият депутат коментира и взривовете край „Петолъчката", като казая, че случилото се „е следствие от безхаберието, което се превръща във водещ принцип в българското общество".

 

„Така, както гърмят боеприпаси, имам чувството, че съвсем скоро ще изгърми и самата държава. Защото безхаберието се вижда навсякъде - и в политиката, и в културата", допълни той.


Целият разговор с Едвин Сугарев вижте във видеото.