Ангела Меркел: "Най-важни са контролът и ясните условия за получаване на помощ"...

Лидерите на Европейския съюз постигнаха споразумение за директно рефинансиране на намиращите се в тежко състояние банки. Парите за това ще идват от спасителния фонд на Европейския съюз и няма да се прибавят към дълга на отделните правителства.

Преговорите отнеха 13 часа, като на моменти бяха драматични. Постигнато беше и споразумение за създаването на единна структура за банков надзор в еврозоната.

Финансирането на проблемните банки с пари от спасителния фонд на Европейския съюз беше едно от основните искания на Испания и Италия. Италианците дори заплашиха да блокират приемането на пакта за растеж в Еврозоната, ако тази мярка не стане факт.

Директното финансиране на банките позволява на Италия и Испания да намалят лихвите по заемите, които управляват. Беше постигната договореност тази практика да влезе в сила от 9-ти юли, но може да минат няколко месеца преди новите средства да са достъпни за банките.

"Съгласихме се за нещо ново, което е важен напредък. Банките могат да бъдат финансирани директно при определени условия. Най-важното условие е финансирането да бъде контролирано от единен надзорен орган. Страни, които показват добро поведение ще могат да се възползват от Европейския механизъм за стабилност", каза председателят на Европейския съвет – Херман Ван Ромпой.

Според анализаторите, германският канцлер Ангела Меркел е направила компромис, за да се стигне до приемането на директното финансиране на банките. Меркел защити решението си.

"Мисля, че постигнахме добър компромис. Не отстъпихме от своите принципи. Награда ще получат тези, които показват резултати. Най-важни са контролът и ясните условия за получаване на помощ", каза тя.

Първоначалната реакция на световните пазари беше положителна. Еврото повиши курса си спрямо щатския долар. Индексите на борсите в Германия и Англия също отбелязаха ръст.