Испания и Италия отказаха да подпишат документа...

 

 

 

 

Европейският съюз ще разполага с фонд от 120 млрд. евро за растеж и заетост още до края на тази година. Това решиха лидерите на страните-членки по време на срещата си в Брюксел.

 

Първоначално Италия и Испания се противопоставиха на пакта, защото настояваха за по-конкретни и краткосрочни мерки за овладяване на дълговата криза в двете страни. След цяла нощ на интензивни преговори, Рим и Мадрид получиха исканите гаранции и склониха да се включат в пакта.

 

Очаква се той да започне да функционира още до края на годината.

 

"Положихме основата на амбициозен документ, който ще осигури на Европа икономически растеж и нови работни места",  уточни председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой.

 

На спешната среща на лидерите от еврозоната беше постигната договорка за създаване до края на годината на механизъм, който да позволи директно рекапитализиране на банките чрез собствени спасителни фондове. Освен краткосрочната мярка за финансово стабилизиране, лидерите са се споразумели и за създаването на общ европейски механизъм за мониторинг на банките. Този ход на практика удовлетвори основното искане на Испания и успокои Италия, която настояваше за приемане на мерки за съкращаване на доходността на облигациите на кризисните държави от еврозоната.