Научете интересни подробности за това какво представлява спорта...

 

За първи път предстои България да бъде домакин на световен шампионат по парапланеризъм. Това ще се случи през следващата година, но според международните условия, една година по-рано трябва да се проведе предсветовно първенство. То представлява генерална репетиция с цел настройване на екипа, който ще проведе световното първенство, както и проверка на всички възможности за успешното му провеждане.

Председателят на Българския националния аероклуб - Сотир Лазарков, обясни за зрителите на "Здравей, България", че от събота - 14 юли, до 21 юли започва състезанието. В него ще участват 70 човека от 20 държави, а догодина броят на участниците ще бъде 150 човека.

„Изпитанията в дисциплината крос-кънтри са прелет по зададен маршрут. Има различни задачи за всеки ден. Примерно, излита се от Сопот, лети се до Карлово, след това се връщате пак до Сопот и прелитате още 30 км в източна посока. Задачите са в зависимост от метеорологичните условия. Пилотите, които изпълнят първи задачата, получават най-много точки", разясни още Сотир Лазарков.

Според него е малък шансът първенството да бъде спечелено от българин, но подчерта че въпреки това има много добри български пилоти.

Надяваме се, че вкъщи и стените помагат. В случая – термиките", допълни Сотир Лазарков.

Още интересна информация, както и какво трябва да знаем преди да се захванем с парапланеризъм – вижте във видеото.

Репортер: Нина Димитрова