В нарушение е и общински паркинг, намиращ се в съседство - там не издават документи при плащане.

Личен паркинг в центъра на Созопол си е създала жена, която предлага квартири в района. Обявените от нея за „платени" паркоместа са в съседство с общински паркинг. Информацията за незаконната дейност получихме от съседи на собственичката. Те ни обясниха също, че в нарушение е и самият общински паркинг – там пък не издавали никакви документи при плащане.

Общинският паркинг се намира между новата и старата част на Созопол. Момчето, което работи там, ни обяснява, че тарифата е 2 лв. на час, а плащането става при тръгване. Екипът ни се бави час и 15 минути, като това ни струва 4 лв.

От фирмата, която стопанисва паркинга на общината ни обясниха, че издават билети или фактури за всяка платена сума, без да е нужно да бъдат поискани.

Заплатихме четирите лева, без да получим документ за тях. Хората, които живеят около паркинга твърдят, че това е обичайна практика.

Момчето ни обясни, че винаги дава, но сега забравило. Правим кратка обиколка с колата и се връщаме пак при общинския паркинг. Само че паркираме до него. На друг паркинг, обявен за платен. Докато търсим на кого да платим, се появиха двойка руснаци с автомобила си, които твърдяха, че мястото е тяхно.

В разговора се намеси и собственичката на платения паркинг. По нейни думи, тя е поставила табелата с надпис „Платен паркинг", като за тази екстра си плаща на съвета.

От думите на жената разбрахме, че нейният паркинг всъщност бил част от общинския.

Тя обаче не беше словоохотлива и ни подкани екипа ни да си тръгне с думите: „Заминавайте от тук, не ме ядосвайте, ще счупя микрофона. Изчезвайте веднага!"

На метри под платения паркинг, виждаме друга табела, която обозначава платен абонамент за едно паркомясто. Вижда се надпис „Община Созопол" и гербът на града.

Собствениците на конуса обясниха, че са го получили от общината срещу такса, която ще им бъде върната в края на сезона при връщане на конуса. Таксата за паркомястото е отделна.

Потърсихме общината, за да разберем какви са правилата и евентуално може ли и ние да обявим някоя част от Созопол за наш платен паркинг. Пресаташето на кметството Петя Димитрова ни обясни, че днес, 17 юли, е празникът на града и няма нито един свободен служител. 

Повече за случая гледайте във видеото.

Репортер: Мария Цънцарова