Пшеницата в Добруджа достигна рекордни стойности от 550 лева за тон...

Скок на цената на хляба с 15% прогнозираха производители от Южна България. Някои от пекарните в Пловдив предупредиха за поскъпване и на баничките и кифлите с около 20 на сто. Увеличението се очаква заради повишените цени на брашното, тока и горивата.

 

Хлебопроизводителите недоумяват защо, след като реколтата е добра, пшеницата поскъпва рекордно. Атанас Пилуков, който е един от големите хлебопроизводители в Южна България казва, че до преди 10 дни е купувал тон брашно за  580 лева. Днес вече му искат  750 и е предупреден, че от следващата седмица на борсата ще струва  810 лева. Към това рязко повишение прибавя и енергоносителите,  които също са поскъпнали от началото на месеца.  

 

Производителите в южните части на страната ще могат да издържат на този ценови шок още две седмици. След това смятат да повишат цената на хляба – с между 10 и 15 стотинки на брой. Така, ако доставката в магазин е 75-80 стотинки, то крайната цена ще стане 90-95 стотинки.

 

Поскъпване се очаква и в цените на закуските. Така баничката ще струва вече 1.20 лева. Васил, който от 20 години се занимава с производство на банички и кифли, прогнозира, че много от фирмите в бранша трудно издържат вече на ценовия скок и ще фалират.

 

Цената на пшеницата продължава стремглаво да се покачва и в Добруджа тя гони рекордните 500 лв. за тон - нива, които не са достигани от години. Въпреки това обаче масово предлагане на жито няма.

 

Само за три седмици цената на пшеницата от новата реколта в Силистренския  край е скочила с повече от 100 лева и вече се търгува между 450 и 470 лева за тон.  Въпреки   пълните  хамбари обаче, стопаните се въздържат да продават. Сделките са единични и то за минимални количества от  300 до 500 тона .

 

Голяма част от земеделците са категорични, че и в близките месеци няма да търгуват. Разходите за есенната сеитба ще посрещнат с продажбата на други култури.

 

До колко обаче настоящата ситуация на пазара на зърно ще доведе до още по-голям  ценови шок при брашното и хляба – към момента  от бранша никой не се ангажира.

 

Репортер: Благой Бекриев